‘Hoe krijg ik mijn medewerkers mee?’

Als ondernemer heb je plannen en doelen voor de toekomst. Je wilt dat je bedrijf groeit. Hiervoor moet je niet alleen zelf in beweging komen, maar moet je er ook voor zorgen dat je medewerkers mee komen. Maar hoe doe je dat? Regelmatig spreken wij ondernemers die vertellen hoe lastig ze het vinden om hun mensen in beweging te krijgen. Om ze mee te nemen in de veranderingen die je als ondernemer wilt realiseren om je doelen te bereiken.


Eenrichtingsverkeer
Als voorbeeld wordt vaak het teamoverleg aangekaart. Een dergelijk overleg is vaak een kwestie van ‘eenrichtingsverkeer’ waarin vooral de ondernemer aan het woord is. Hij bepaalt welke onderwerpen er aan de orde komen en vertelt wat hij wil veranderen en wat er bereikt moet worden. Medewerkers komen nauwelijks aan het woord. Ze zijn afwachtend, nemen geen initiatief en stellen nauwelijks vragen. Soms lijkt het zelfs alsof ze niet betrokken zijn en dat de last en verantwoordelijkheid alleen op de schouders van de ondernemer ligt.


Stel open vragen
De oplossing? Stel vaker open vragen. Dat zijn vragen die de medewerker uitnodigen om actief aan het gesprek deel te nemen. Blijf na je vraag even stil om te luisteren naar wat jouw medewerkers te zeggen hebben.

Enkele voorbeelden van open vragen zijn:
– Als jij het hier voor het zeggen zou hebben, wat zou jij dan doen?
– Welke kansen en mogelijkheden zie jij voor ons in deze situatie?
– Wat hebben jullie nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Wanneer je vragen stelt en interesse toont in jouw mensen, zullen ze vanzelf in beweging komen.
Kun je wel wat hulp gebruiken om je mensen in beweging te brengen? Neem contact met ons op.
Veel succes!